Old English sheepdogs since 1984 - Suomen Kennelliiton myöntämä Vuolasvirtapalkinto #449 vuonna 2000
Kasvattaja
Tänään on maanantai 19.8.2019


GREY COATS kennel

(päivitetty osin (24.06.2019 )

GREY COATS on......
koti kennel ja "lampurit perheessämme " on 4 eri-ikäistä Vanhaenglanninlammaskoiraa emä: "Mape" FI CH Show Me´s Talk Of Town. (11.11.2009)
Kutsuma nimiltään sisarukset " Elsa" Grey Coats Rhapsody Lady (12.04.2014) & "Martta" Grey Coats Rosetta Stone (12.04.2014) ja "Tatu" Grey Coats Thief Of My Heart (22.05.2017) eri pentueesta sama emä mutta "Tatu´la" eri isä ,Tatu syntyi sektiolla /leikkaus , oli iso pentu paino 660g eikä olisi syntynyt normaalisti. samalla emä Mapelta poistettiin kohtu koska pentuja oli kaikkiaan 17 kolmesta synnytyksestä .
Perheessä on myöskin nyt kaksi Coton de Tulear kutsumanimeltään "Åke" ( 2006) ,kuin Coten de Tulear poika Ruotsista lempinimeltään "Antti" (2012) molemmat urokset ovat Vancot kennelistä .

Viralliset kennelminet kuin koirien tiedot myöskin terveystiedot ja sukutaulut löytyvät kotisivuiltani Omat Koirat .

Perheemme on nykyisellään kahden aikuisen mieheni Aimon ja kasvattaja Ullan perhe johon kiinteästi kuuluu 4 + 2 koiran "lauma" meillä ei todellakaan ole erillistä kennel rakennusta tarhoineen vaan koiramme asuvat ja elävät perheen kanssa . Kotimme n.17 km Lappeenrannasta Kähärilän kylässä omakotitalo maaseudun rauhassa, paikkana erinomainen "koiraperheelle" .
Koiramme ovat 100% perheenjäseniä ,meillä on aidattua pihapiiriä koirien juosta , peuhata ja leikkiä kuin hyvät lenkkeilymaastot lähtevät melkein kotiportilta .


Vanhaenglanninlammaskoirat ovat olleet ja ovat edelleenkin hyvin kiinteä osa elämässämme , eikä vajaan 36 vuoden jälkeenkään ole toista rotua jonka olisin valmis vaihtamaan Vanhaenglanninlammaskoiraan. Rotuna se on ♥♥♥ "elämäni koira " ♥♥♥ ja tulee aina olemaan :)


Pienimuotoinen infopaketti .....
Virkanimikkeeltäni olen perushoitaja 34 työ/ virkavuoden jälkeen jäin virallisesti eläkkeelle 1. 2. 2011, nauttien eläkepäivistä tyytyväisenä nykyiseen elämäntilanteeseen, totutellen ja iloiten monista asioista joita voin tehdä ilman "aikatauluja" kuin enemmän aikaa olla tai touhuta koiriemme kanssa kaikkea ilman suurempia suunnitteluja mitä teen tai tekisin minäkin päivänä.

Toivon toki terveyttä ja jaksamista rodun parissa vielä eteenkinpäin luonnollisesti pienenemässä määrin mutta kuitenkin , sillä Vanhaenglanninlammaskoirien kanssa eletyt vuodet ovat antaneet uskomattoman paljon iloa ja onnea kuin opettaneet asiota joita ei muuten olisi koskaan kokenut , tähän on myöskin vuosien kuluessa mahtunut vastoinkäymisiä kuin surullista mieltä .
Olemme eläneet nyt 34 vuotta jokapäiväistä yhteiselämää lampureiden kanssa joten Vanhaenglanninlammaskoirat ovat minulle parasta myöskin eläkepäiviini :))))


Vuona 1984 alkanut harrastustoiminta Vanhaenglanninlammaskoirien /Old English Sheepdog´s parissa, pienimuotoinen kasvatustyö ja näyttelyharrastukseen täysin hurahtaneena .
Kennelnimen olen anonut ja se on myönnetty vuonna 1988 jolloin syntyi myöskin ensimmäinen Grey Coats OES- pentue.
Vanhaenglanninlammaskoiran pentuja kenneliimme on syntynyt 157 eli pentueina 26, ajanjaksolla 1988-2014 , joten Grey Coats kennelissä kasvatustyö on pienimuotoista ja sellaisena sen haluan myöskin pitää . Kasvattajana tärkeimmät kriteerini jalostusvalintoja tehdessä , ovat luonne, mahdollisimman terveet vanhemmat myös muiltakin osin kuin PEVISA vaatimusten mukaan , vanhemmat joilla ei ole samoja virheitä ja vanhemmat jotka täydentäisivät toisiaan kuin myöskin vahvat ja rodunomaiset tyypiltään.

Alkuvuosina olin niin intoa täynä joten halusin myöskin ns. kääpiörodun Bichon Frise´n toiseksi rodukseni kiinnostus näyttelyistä kuin kasvatustyöstä .Ensimmäinen Bichon Frise haimme kotiin 1989 ja ensimmäinen pentue syntyi 1991 ja viimeinen Bichon Frise pentue syntyi 2003 jolloin tein myöskin päätöksen sitten,kun aikanaan "Murusta " ja "Telmasta" joudumme luopumaan niin luovun myöskin rodusta :( Rotuna Bichon Frise oli mieleinen mutta suuritöinen koska se on trimmattava rotu.
Kasvattaa kahta suuritöistä rotua ja panostaa samanaikaisesti kasvattamiseen kunnolla ei vain tyyliin "teettää pentuja" oli tehtävä valinta ja päätös jatkaa vain yhdellä rodulla jonka katsoin oikeaksi . Myöskin ne 18 vuotta jolloin Bichon Frise rotu kuului perheesemme ovat antaneet paljon iloa ja tuntemusta rotuun . Jos vielä joskus tulisi valittavaksi " tilalle" joku toinen rotu kuin Vanhaenglanninlammaskoira niin se tulisi olemaan Bichon Frise :)


Grey Coats pennut .......
syntyvät ja varttuvat ensimmäiset viikkonsa makuuhuoneen rauhassa kasvattajan sängyn vieressä, emän hoitaessa pentujaan . Ensimäisen elinviikon aikana pennuilla kuin emällä on täyspäivystys eli 24 h vrk:ssa jolla varmistamme ,että pentulaatikossa on kaikki hyvin.
Kasvaessaan pennut leimautuvat / sosiaallistuvat alusta alkaen ihmisiin & kuin myöhemmin kaikkiin kodin/ perhe-elämän jokapäiväisiin tapahtumiin saaden näin hyvät eväät elämänsä pohjaksi . n 4-5 viikon vanhoina on aika jolloin pentujen reviiri laajenee eli pennut pääsevät tutustumaan miltä koti näyttää pentuaitauksen ulkopuolelta, kuin myöskin perheen toisiin koiriin ,aluksi kylläkin vain "nuuhkien"

Pentujen varttuessa opetellaan / totutellaan pikkuhiljaa eri hoitotoimenpiteisiin jotka kuuluvat jokaikiselle pennulle rodusta riippumatta kuten kynsien leikkaus , hampaiden & korvien katsomista , turkin hajaamista / kampaamista ,seisomaan hetki silloin tällöin "poseeraus sennossa " paikallaan sitten 5-8 viikon iässä pentujen on aika totuttautua turkin pesuun & kuivaukseen kuin myöskin saksilla siistimiseen vaikka siistimistä ei juurikan viellä turkissa / tassuissa olisikaan , GC- pennut pestään 1-2 kertaa ennen luovutusta vuoden ajasta riippuen . Tassut huuhdotaan lauvuaarissa tarvittessa , samoin peppu jos jotain "ylimääräistä" on karvoihin jäänyt .

Pentujen ulkoileminen aloitetaan vuodenaikojen mukaan eri ikäviikkoina , kevät / kesäpennut saavat nauttia hieman aikaisemmin kuin syksy tai talvipennut ekasta ulkoilutapahtumasta.

Pennut madotetaan kasvattajan luonna 2-3 x ennen luovutusta ohjeiden mukaan.

Pentujen luovutus on aikaisintaan 8 viikon ikäisinä , rekisteröitynä SKL-FKL ry:n , eläinlääkärin tarkastamina ja mickrosirulla tunnismerkattuina , pennut saavat mukaansa kattavan rotukohtaisen oppaan sisältäen esim. pienimuotoisen rotuesittelyn, ruokintaohjeet, pennun rokotus-ja madotusohjeet turkinhoito-ohjeet, ohjeita & opastusta pennun kasvaessa , terveys / sairaustietoa jne.... , tähän pakettiin kuuluu myöskin ns. pentupakkaus sisältäen ruuat alkupäiviksi uuteen kotiin, ruokakupin ,harjan tai pentupannan & taluttimen ja pehmo tai kumilelun.
Kasvattaja liittää ja maksaa ensimmäisen vuoden jäsenyyden Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n jäseneksi .

Pennun kauppa tehdään aina SKL -FKK ry:n lomaketta käyttäen lisäliittenä : rodussa esiintyvät viat-ja sairaudet ja suositus koiran terveystutkimuksista rodun PEVISA sääntöjen mukaan.
Vastuu kauppasopimuksen kohdasta terveystutkimukset ja niiden toteuttaminen 15-20 kuukauden välillä Vanhaenglanninlammaskoirallesi rodun PEVISA sääntöjen mukaan.

Rotumme kuuluu siis PEVISA:aan ja rodullamme on JTO eli Jalostuksen tavoite ohjelma JTO tarkastetaan viiden vuoden välein.
SKL-FKK RY:n sivuilla on Jalostustietojärjestelmä Vanhanenglanninlammaskoirat löydät osoitteesta : http://jalostus.kennelliitto.fi/

Yhteydenpidosta..........
Pentusi kasvattaja on apunasi ja käytettävissä mahdollisuuksiensa mukaan , antaen neuvoja , opastaen tarvittaessa kaikessa koiraasi koskevissa asioissa kellonaikaan katsomatta silloin ,kun tarvitaan .
Kasvatystyössä pentueita on syntynyt useita vuosien varrella mutta jokainen pentu on ollut ja tulee olemaan vastakin " yksilöllinen pentu " kasvattajalle.
Kasvattajan toivomuksena onkin kotikennelin ja jokaisen pennunomistajan välinen kanssakäymisen säilyminen mahdollisuuksien mukaan läpi koirasi elämän .
Myös kasvattajan vastuuna on pitää yhteyksiä, valitettavasti se ei aina ole mahdollista , esim. jos osoitteene tai puh. numeronne on vaihtunut , muistattehan myöskin kotikenneliä silloin viestillä.

Erikoiskiitokset "vanhoile" ja "nykyisille kasvattieni omistajille teille jotka olette pitäneet yhteyttä ja teille jotka pidätte edelleenkin , tapaamme vierailujen tai näyttelyiden merkeissä , mailaten tai soitellen, kerrotte kuulumiset silloin kun on "jotain tapahtunut" tai ihan muuten vain .
Myöskin silloin , kun koirasi on muuttamassa tai muuttanut "sateenkaaren sillalle" .

Eniten kasvattajana mieltäni painaa kasvatit joista en ole saanut kuulumisia sen jälkeen ,kun ovat muuttaneet uuteen kotiin , vaikka kauppantekohetkellä on luvattu pitää yhteyksiä ja kertoa pennun kuulumiset jatkossakin .Kuitenkin pienenä "valonpikkuna " voin kertoa "kadonneita pentuja" on ollut vain muutama näiden vuosien aikana ja vaikka pennulla / aikuisella lampurilla onkin kaikki hyvin , tuottaa se kuitenkin kasvattajalle murhemielen ja herättäen monia kysymyksiä .

Grey Coats kasvattien omistajat nykyiset ja mahdolliseti tulevat , kotikennelin väki toivoo ja odottelee kuulumisia kasvateistaan , KIITOS TEILLE JA MUISTETAAN SEURAAVA ; PIDETÄÄN YHTEYTTÄ !

"Mottona":
Vastuullisuudella ja sydämellä Vanhaenglanninlammaskoirien parissa vuodesta 1984 ja pienimuotoista kasvatustyötä vuodesta 1988


Suomen Kennelliitto - FKK ry:n myöntämän LAURI VUOLASVIRTA -palkinnon # 449 vastaanotin vuonna 2000 eritäin ansiokkaasta Vanhaenglanninlammaskoirien kasvatustyöstä rodun tosena kasvattajana Suomessa.
Olen allekirjoittanut SKL-FKK ry:n KASVATTAJASITOUMUKSEN vuona 2001 ja SKL-FKK ry:n uuden KASVATTAJASITOUMUKSEN 2010 .


VANHAENGLANNINLAMMASKOIRA / OLD ENGLISH SHEEPDOG ( Bobtail )

Rodun historiasta :

Vanhaenglanninlammaskoiran historia rotuna ulottuu aina 1870-luvulle saakka, joten kyseessä ei ole mikään uusi rotu. Rodun alkuperämaa on Englanti, tarkemmin ottaen Walesin alue. Englannissa vanhaenglanninlammaskoiran tehtäviin kuuluivat lampaiden ja muun karjan paimennuksen lisäksi mm. niiden kuljettaminen erilaisille markkinoille. Paimennus ja karjan kuljetus oli rankkaa työtä, joten koiran oli oltava kaikin puolin kunnossa. Koiralta vaadittiin kestävyyttä sekä keskittymiskykyä. Lammaskoiraa pidettiin lähes aina ulkona, joten sen vuoksi sille kehittyi säänkestävä turkki.

Vanhaenglanninlammaskoira on kehittynyt juuri tällaiseksi tuntemaksemme roduksi useita vuosikymmenia kestäneen jalostustyön tuloksena. Englannissa olleiden lammaskoirien lisäksi vanhaenglanninlammaskoiran jalostuksessa on mitä ilmeisemmin käytetty myös paimentavia sekä suojelevia koiria, niin keski- kuin itäeuroopastakin. Vaikka vanhaenglanninlammaskoira on partacollieta vanhempi rotuna, on partis läheisin puhdasrotuinen sukulainen vanhaenglanninlammaskoiralle.

Ensimmäinen rotuyhdistys vanhaenglanninlammaskoirille perustettiin Englantiin vuonna 1888 ja tämän jälkeen melko pian julkaistiin myös ensimmäinen rotumääritelmä koskien vanhaenglanninlammaskoiraa. FCI hyväksyi uuden rotumääritelmän vuonna 1963, josta on huomattavissa rodun koon kasvaminen. Ensimmäisen kerran vanhaenglanninlammaskoira näyttäytyi Birminghamin näyttelyssa vuonna 1873.

Vaikka vanhaenglanninlammaskoiraa ei ole 1900-luvun alkaessa käytetty enää työkoirina, on niillä silti edelleen paimennusvaisto, toisilla vahvempina kuin toisilla. 1700-luvulla työkoirilta typistettiin häntä kahden nikaman mittaiseksi, ja juuri siitä syystä vanhaenglanninlammaskoira on saanutkin lisänimen bobtail (=töpöhäntä). Syynä tähän voidaan pitää monia, mutta yksi ehkä "suosituin" syy häntien typistämiseen oli, että verottaja ei erottaisi koiraa lampaista. Nykyisin niin Suomessa kuin monessa muussakin Euroopan maassa on typistäminen kiellettyä. Koska vanhaenglanninlammaskoiraa käytettiin työkoirina, ne vapautettiin koiraverosta. Tämäkin voi olla yksi syy typistettyyn häntään, ikään kuin merkkinä verovapaudesta.

1920-luvulla Maria Åkerblom toi ensimmäiset vanhaenglanninlammaskoirat Suomeen ja hän kasvatti tuolloin av Ros-Loge-nimellä. Sotavuodet katkoivat suomalasiten kasvattien kasvatustyön hetkellisesti, mutta 1960- ja 1970-lukujen taitteessa kasvatustyö laajeni entisestään. 2000-luvulla kasvattajia on noin kymmenisen kappaletta .

Hieman vanhaenglanninlammaskoirasta
(luonne/aktivointi):

Vanhaenglanninlammaskoira on mitä miellyttävin koko perheen koira, olipa kyseessä sitten isä, äiti, lapsi tai kuka tahansa, iästä riippumatta. Lammaskoira nauttii seurallisuutensa ansiosta kaikesta (tai ainakin lähes kaikesta) siitä, mitä perheen muut jäsenet tekevät ja tykkää aina olla "menossa mukana". Vaikkakin lammaskoira viihtyy ulkona ja turkkinsa puolesta soveltuisikin sinne, mutta luonteensa vuoksi siitä ei ole ulkokoiraksi. Riippuu paljolti yksilöstä, miten ovikelloon kukin suhtautuu. Eräät juoksevat ovelle hurjasti haukkumalla reviiriään puolustamaan, kun taas eräät "sipsuttavat" kaikessa rauhassa katsomaan tulijaa häntä ilosta liehakoiden. Olipa sitten miten päin tahansa, se on varmaa että koiran massiivinen ja komea olemus ajaa ei-toivotut vieraat muualle.

Luonteeltaan lammaskoira on miellyttämishaluinen ja tästä syystä se on helposti koulutettavissa erilaisiin aktiviteetteihin. Kouluttaminen tosin tulee aloittaa jo pennusta lähtien, ihan niinkuin millä tahansa koiralla. Koiran voi aktivoida mm. näyttelyissä käymisellä, treenamalla tottelevaisuutta/agilityä pelaamalla flyballia tms... Lammaskoira soveltuu myös mm. jälkeen, hakuun, rauniokoiraradalle taikka vesipelastukseen. Yksilöllisiä eroja on, joten kaikki lajit eivät ole kaikkia varten. Oman "armaan" lajin kyllä löytää kun vaan jaksaa paneutua harrastamaan oman lammaskoiransa kanssa.

Turkinhoidosta :

Vanhaenglanninlammaskoiran turkki vaatii kärsivällisyyttä, aikaa sekä huolellisuutta ja koska rotu on pitkäkarvainen niin turkinhoidosta tulee huolehtiä säännöllisesti. Turkin laadusta riippuen joko kerta viikossa tai kerta kahdessa viikossa on sellainen "sopiva" väli. Lampurin turkki koostuu kahdesta "kerroksesta", eli päällikarvasta joka on karkeaa ja pitkää ja pohjavillasta joka on pehmeää ja lyhyttä. Näistä pohjavilla on se, joka takkuuntuu helpommin ja nopeammin.

Harjaustuokiosta tekee niin koiralle kuin ihmisellekin mielekkäämpää harjaaminen pöydällä, tällöin ei selkä väsy harjattaessa ja koiran on helppo maata siinä paikoillaan. Harjausvälineinä kannattaa käyttää luonnonmateriaalista valmistettua harjaa sekä takkujen selvittämiseen varovasti metallipiikkistä (harvaa sekä tiheää) kampaa. Paras tapa kuitenkin takkujen selvittämiseksi on selvittää ne käsin, ainakin alkuun, näin ei tule revittyä koiralta karvoja irti. Harjauksen jälkeenkin koiralla kuitenkin tulee olla vielä karvaa =). Harjaus tulee suorittaa ns. jakaus jakaukselta, niin että jokaisessa jakauksessa näkyy koiran ihoa, näin turkki tulee harjattua kunnolla läpikotaisin.

Koiran peseminen on hyvä suorittaa n. kerran kuussa tai silloin kun se on likainen. Joka kerta ei tarvitse pestä koko koiraa, esim. valkoiset osat kerran kuussa ja muuten tarpeen mukaan. Vanhaenglanninlammaskoiran turkkia ei pestä samalla tavalla kuin ihmisten hiuksia pyörittävillä liikkeillä, muutoin on kasa takkuja entisten mahdollisten lisäksi. Koiran turkin pesuun on hyvä käyttää pesusientä tai vastaavaa ja valella laimennettu shampoo ylhäältä alas karvanmyötäisesti. Turkki tulee huuhtoa myöskin huolellisesti .
Pesun jälkeen puristellaan käsin vesi turkista , tämän jälkeen turkki kuivataan pyyhkeisiin mahdollisiman hyvin ( jos aika antaa myöten voit jättää koiran ns. ilmakuivaukseen1-2 h ajaksi ) jonka jälkeen se kuivataan ( tehokkaalla ) hiustenkuivaajalla . Toinen mahdollisuus on myöskin ostaa kunnon turkki kuivaaja joka helpottaa melkoisesti kuivausvaihetta. (hankintakustannuksiltaan kallis mutta kestävyydeltään pitkäikäinen ja käyttöajassa ei rajoitusta.
Aikuisen täydessä turkissa olevan lampurin kokonaisvaltaiseen turkinhoitoon kuluu aikaa n. 3-4 h jopa tunti pari enemmänkin.
Puhdas hyvinhoidettu Vanhaenglaninlammaskoiran on todellakin katseiden kerääjä.

ROTUMÄÄRITELMÄ
löytyy alla olevasta linkistä

http://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/attachments/rotumaaritelmat/fci_1/1vanhaengl.pdf


VANHAENGLANNINLAMMASKOIRAT RY:n JALOSTUKSEN TAVOITEOHJELMA ELI JTO
löytyy kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä .

http://www.oesfi.com/poytakirjat/Vanhaenglanninlammaskoirien%20jalostuksen%20tavoiteohjelma.pdfYhteenvetona GREY COATS kasvattien & tuontiemme Vanhaenglanninlammaskoirien "titteleitä" vuosien varrelta > * = tuonti + suomesta ostettu)KANS MVA / C.I.B CH x 12 + 5 *
FI MVA / FI CH x 34 + 12 * + 1 *
V-93, V-98, V-08 , V-03 *, JV-03 , JV-06, JV-11, HeJV-12 , JV-12 , POHJV-13
POHJ MVA x
OES (FIN) Special Show Winner and BIS x 4 , x 1 * , BOS x 2 x 1 *
Helsinki WW-98 kasvattajaryhmä BIS 2
TK1 x 1
BH x 2
MH-lunnnekuvauksen suorittamut x 7
AM CH x 2
PMV-01 x 2
EUJW-00 x 1
BALT CH x 1
DK CH x 1
SE CH x 4 + 3 *
NO CH x 4
EE CH x 17 + 6 *
RU CH x 12 + 7 *
LT CH x 8 + 3 *
LV CH x 8 + 2 *
PLW x 3
Pz Sg x 3
PLJW x 3
PzJSg x 2
BALTW x 2 + 1 *
ESTW x 6 + 5 *
LTUW x 4 + 2 *
LTUJW x 2 + 1*
TLJW CUP 2015
LVJW-2015 x 1 + 1
BALTW-18 x 1 RIGA´s Winner 2018 x1
Europe Winner Mid & East 2001 x 1
Nevskiy Winner -2004, 2012 , 2013
Vilnan Winner -2004
Latvian Winner 2014
TNJWCUP15

Kennelimme on tuonut vuosien saatossa yhteensä 20 Vanhaenglanninlammaskoiraa /Old English Sheepdogs eri maista Ruotsista, Tanskasta , Englannista, Hollannista, Saksasta, Kanadasta ja USA:sta. (vanhaenglanninlammaskoira tuonneistamme suruksemme 8 koiraa on ollut terveytensä puolesta ei voida käyttää jalostukseen ) ja muutamaa tuontia ei muuten ole käytetty jalostukseen.
Grey Coats viennit ulkomaille USA , Canada , Viro , Venäjä ja Ruotsi.

Kasvattaja on jäsenenä:

Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n jäsen
Suomen Kennelliitto-FKK ry:n jäsen
Suomen Seurakoirayhdistys ry:n jäsen
SUKOKA:n / Suomen koirankasvattajat ry:n jäsen
Coton De Tulear ry:n jäsen
USA:n Old English Times the Official Magazinw of the OES club of America Inc. jäsen

KOKONAISVALTAISEN KOIRANJALOSTUKSEN TUKI RY . kannatusjäsen
Hyvinvointi - Etiikka - Terveys - Ideologia
Webpage by Ari Rusakko